Numărul de studenți români din Marea Britanie

Numărul de studenți români din Marea Britanie a depășit 10.000

10.830 de studenți din România s-au îndreptat către Regatul Unit pentru a urma studii superioare în cursul anului universitar 2019/20, în timp ce țara a înregistrat o creștere cu 56 la sută a numărului de studenți români în termen de șase ani universitari, conform cifrelor oficiale.

Un total de 6.940 de români au fost înscriși la universitățile și colegiile britanice în anul universitar 2014/15, număr care a crescut la 10.830 în 2019/20, relatează platforma de căutare educațională Erudera.com.

Grupul de 10.830 de studenți români a fost stabilit în următoarele țări din Marea Britanie:

 • 10.055 de studenți în Anglia
 • 430 în Scoția
 • 325 în Țara Galilor
 • 20 în Irlanda de Nord

În același an universitar (2019/20), majoritatea studenților români (1.325) au fost înscriși la Universitatea din Bedfordshire. În timp ce alte instituții care au găzduit mai mulți studenți români includ:

 • Universitatea din Suffolk — 595 studenți
 • Universitatea Coventry — 555 studenți
 • Universitatea din Manchester — 420 de studenți
 • University College London — 300 de studenți
 • Universitatea Anglia Ruskin — 275 studenți

Anul universitar trecut, o creștere de 9,7% a fost, de asemenea, marcată în numărul românilor care studiază în Marea Britanie, comparativ cu un an mai devreme.

Gent Ukëhajdaraj din Erudera spune că această creștere a numărului de studenți arată că sistemul de învățământ din Marea Britanie este foarte apreciat de studenții români. El a adăugat că mai mulți studenți români care aleg Marea Britanie ca destinație de studiu în străinătate ar putea fi legați de oportunitățile de angajare care vin după ce au studiat în Marea Britanie.

„Conform datelor, studenții care au absolvit studii superioare la oricare dintre universitățile și colegiile din Marea Britanie sunt printre cei mai angajați la nivel global. Acesta ar putea fi unul dintre principalele motive pentru care există o creștere bruscă a numărului de români care studiază în Marea Britanie în ultimii ani “, a subliniat Ukëhajdaraj.

Ukëhajdaraj a subliniat, de asemenea, că începând din septembrie 2021, noii studenți români și cei din alte țări ale UE înscriși la universitățile din Marea Britanie nu vor fi eligibili pentru statutul taxei de domiciliu sau împrumuturile studențești. În schimb, fiecare universitate din Regatul Unit își va reglementa propriile taxe pentru studenții din UE.

În fiecare an, studenții internaționali, inclusiv studenții români, explorează diferite domenii de studiu, cea mai populară majoritate fiind afacerile. Există peste 43 de școli de afaceri prestigioase și universități din Marea Britanie, unde studenții pot primi diplome de afaceri, precum și pregătirea adecvată pentru piața muncii.

Marea Britanie este alegerea numărul unu pentru studenții internaționali din Europa și numărul doi la nivel mondial. În fiecare an, țara devine casa a mii de studenți internaționali. Anul trecut, peste 500.000 de studenți internaționali s-au mutat în Marea Britanie pentru a-și continua studiile superioare.

1. ÎNTREBĂRI FRECVENTE

TAXE ȘI CERINȚE DE VIZĂ ÎN REGATUL UNIT DIN ROMÂNIA

CETĂȚENII ROMÂNI AU NEVOIE DE VIZĂ PENTRU A VIZITA MAREA BRITANIE?

Nu. După încheierea liberei mișcări, cetățenii români și alți cetățeni din UE, SEE și elvețieni care locuiesc în România nu au nevoie de viză pentru a vizita Marea Britanie timp de până la șase luni. În consecință, cetățenii români pot călători în Marea Britanie fără a solicita o viză pentru concedii, studii pe termen scurt, activități comerciale limitate sau vizite de familie.

Vă rugăm să rețineți, cetățenii români pot solicita permisiunea de a intra în Marea Britanie ca vizitator la sosirea în port sau de a folosi porțile electronice. Un cetățean român care vizitează Marea Britanie poate desfășura activități permise legate de:

 • Turism și agrement
 • Voluntariat
 • Tratament medical privat
 • Tranzit
 • Afaceri
 • Conversia unui parteneriat civil într-o căsătorie
 • Studiu pe termen scurt
 • Participarea la un program de schimb
 • Vizită educativă
 • Vă rugăm să rețineți, Uniunea Europeană (UE) este o uniune economică și politică din douăzeci și șapte (27) de țări.
 • UE operează o piață internă (sau unică) care permite libera circulație a mărfurilor, a capitalului, a serviciilor și a persoanelor între statele membre. Următoarele țări sunt membre ale UE:

Țările UE

Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia , Slovenia, Spania și Suedia.

Home Office

Marea Britanie a rămas stat membru al Uniunii Europene (UE) de la 1 ianuarie 1973 până la 31 ianuarie 2020.

CÂND CETĂȚENII ROMÂNI TREBUIE SĂ SOLICITE O VIZĂ ÎN MAREA BRITANIE?
De la 1 ianuarie 2021, cetățenii români și alți cetățeni ai UE, SEE și elvețieni (în afară de cetățenii irlandezi) care locuiesc în România trebuie să solicite o viză pentru a locui, a munci sau a studia mai mult de șase luni în Marea Britanie. În consecință, un cetățean român sau alți cetățeni ai UE, SEE și elvețieni (în afară de cetățenii irlandezi) vor trebui să îndeplinească cerințele specifice ale decontării, studiilor și rutelor de lucru respective pentru obținerea unei vize valabile înainte de sosirea în Marea Britanie.

Vă rugăm să rețineți, cetățenii români sau alți cetățeni din UE, SEE și elvețieni care locuiesc în România pot verifica dacă au nevoie de viză pentru Marea Britanie utilizând instrumentul online

CUM SE SOLICITĂ VIZA PENTRU MAREA BRITANIE DIN ROMÂNIA?
Dacă un cetățean român sau alt cetățean UE, SEE și elvețian care locuiesc în România necesită o viză, atunci pot aplica online .

Vă rugăm să rețineți că majoritatea cetățenilor români sau altor cetățeni ai UE, SEE și elvețieni care locuiesc în România și care au nevoie să solicite o viză pentru a veni în Marea Britanie ar trebui să își poată completa întreaga cerere online folosind aplicația pentru imigrare pentru a-și verifica identitatea. În consecință, cetățenii români sau cetățenii UE, SEE și elvețieni care locuiesc în România s-ar putea să nu fie nevoiți să meargă la un centru de solicitare a vizelor (VAC), să își depună pașaportul sau să obțină o vignetă de viză înainte de călătorie.

Cu toate acestea, dacă intenționați să mergeți la un centru de solicitare a vizelor din Marea Britanie în România, vă rugăm să rețineți adresa:

Bucharest Visa Application Centre, DBH-Group Serviced office, Buzesti Business Center 2nd floor, Buzesti Street 50-52, Bucharest Sector 1, Romania
POATE LUCRA UN CETĂȚEAN ROMÂN ÎN MAREA BRITANIE DUPĂ BREXIT?
Da, un cetățean român poate lucra în Marea Britanie după Brexit (Sfârșitul mișcării libere). Cu toate acestea, un cetățean român nu poate lucra legal în Marea Britanie ca vizitator. Prin urmare, după Brexit, un cetățean român trebuie să aibă o viză de muncă valabilă înainte de a intra în Marea Britanie. Deoarece există mai multe tipuri de vize de lucru, cum ar fi inovatorul, talentul global, munca calificată etc., cu condiții diferite de ședere în Marea Britanie.

CÂT TIMP POATE SĂ RĂMÂNĂ UN ROMÂN ÎN MAREA BRITANIE?
În calitate de vizitator, un cetățean român poate rămâne până la 180 de zile în Marea Britanie. Cu toate acestea, dacă un cetățean român are o viză valabilă de muncă, student sau familie, atunci poate rămâne în Marea Britanie în conformitate cu durata validă a vizei.

CÂT COSTĂ TAXELE DE VIZĂ DIN REGATUL UNIT PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI?
Taxele de viză din Marea Britanie în 2021 pentru cetățenii români și alți cetățeni din UE, SEE și elvețieni care locuiesc în România sunt diferite pentru mai multe tipuri de cereri. Cu toate acestea, în toate cazurile, un solicitant trebuie să plătească on-line taxele de viză ale Ambasadei Regatului Unit în România. Prin urmare, taxele de viză din Marea Britanie în România 2021 pot fi de până la 116 EUR (95 GBP) pentru o vizită de 6 luni sau de până la 1.862 EUR (1.523 GBP) pentru cererea soțului / soției. Mai mult, în funcție de tipul de viză, un cetățean român poate opta și pentru un serviciu prioritar pentru cererea de urmărire rapidă, plătind taxe suplimentare.

Ministerul de interne revizuiește de obicei taxa de depunere a cererilor doar o dată pe an. Prin urmare, taxele pentru cererile din Marea Britanie în GBP rămân aceleași pe parcursul anului. Cu toate acestea, din cauza fluctuațiilor cursului de schimb, costul vizei britanice din România poate varia în timpul anului. În plus, rata de schimb @ 1/22 € la o GBP (GBP) este utilizată pentru calcularea prețului în euro.

CARE ESTE TIMPUL DE PROCESARE A VIZELOR DIN MAREA BRITANIE ÎN ROMÂNIA?
Timpul de procesare a vizelor din Marea Britanie pentru cererile care nu decontează (cum ar fi vizita, studiul, munca) din România este de obicei în termen de 3 săptămâni. Cu toate acestea, timpul de procesare a vizelor din Marea Britanie pentru cererile de decontare (cum ar fi soțul / soția, partenerul) este în mare parte în termen de 12 săptămâni sau 60 de zile lucrătoare.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *